Aktualizácia ..::19.03.2018::.. NovinkyChS TobrokMoje psyGalériaNáš kalendárO stránkachČs. vlčiaci

PlemenoŠteniatkoChovVýživa
Náš BARFVýživové látky
Ako kŕmiť
Podľa veku
Špec. výživa
Druhy stravy
Pamlsky
VýchovaVýcvikVýstavyZdravieŠportVlciVýsledky
Web, knihy, iné


 

Ako kŕmime my

Kŕmenie surovou stravou nie je ničím novým a teda ani u nás. Od kedy si pamätám, vždy sa kŕmilo surovým, moja babka mala tiež psy len na surovom a v podstate odkedy mám vlastných psov, tiež sme kŕmili len týmto spôsobom. Nie je to teda "náš výmysel" alebo niečo, čím chceme byť zaujímaví, lebo je to momentálne "in", je to prirodzené kŕmenie, ktoré preferujeme. Označenie BARF je trošku moderný názov, v podstate je to však kŕmenie surovým.

Od prvých dní, kedy naše šteniatka môžu, prijímajú okrem materského mliečka aj od cca 3-3,5 týždňa surové mäso. Začíname vysokokvalitným hovädzím, divinou, v tomto čase ešte mleté, neskôr, o pár dní podávame aj na hranie kuracie trupy, či krídla. Ponúkame im aj rôzne druhy ovocia a zeleniny, prílohy v tomto veku takmer vôbec. Nepoužívam šteňacie štartovacie kaše, či hotové výrobky, polotovary. Všetko je čerstvé a doma pripravené. Granule nepodávam vôbec. Čo nespapajú, zje matka :) Nevyžadujeme, no odporúčame aj majiteľom našich odchovov kŕmiť surovým mäsom. A až 95% z nich je tak aj kŕmených.

Naši mladí, dospelí psy a aj seniori sú kŕmení surovým mäsom, ako prílohy používame zeleninu, ovocie, menej vločky (rôzne druhy), ryžu, či cestoviny. Prílohy sa snažím obmedzovať, netvoria základ kŕmenia u nás. To znamená, nedávame veľké množstvo ryže a ani cestovín. Výnimkou je hovawart, ktorý prílohy potrebuje o niečo viac ako vlčiaci.

Kupujeme len vysokokvalitné mäso určené pre ľudí! Nekupujeme u predajcov mäsa pre psov, nedôveruje takýmto zdrojom, nech ide o akúkoľvek "značku", či predajcu. Mäso máme zo súkromných chovov, kde kupujeme len kvalitné a čerstvé, veterinárne kontrolované, ktoré je určené pre ľudí, alebo ide o jedince, ktoré boli porciované pre ľudí a "zvyšky" môžu byť využité na kŕmenie psov. Nekupujeme hotové mletiny, chcem vedieť, aké mäso dostávajú naši psy, preto kupujeme len celé kusy svaloviny! Melieme si mäso doma, no preferujem podávanie celých kusov mäsa.

Mäso premrazujeme, zeleninu či ovocie nikdy (!!!), vždy dávame čerstvé (výnimku tvorí kyslá kapusta), prípadne z vlastnej záhrady, rovnako ako aj vajcia máme z vlastného chovu, orechy, jablká, marhule, slivky a niektoré bobuloviny ako čučoriedky, ríbezle, mirabelky. Preferujem miestne typy zeleniny a ovocia, vyhýbam sa exotike, využívame najmä sezónne ovocie a zeleninu. Podávame aj mliečne výrobky, avšak len kyslomliečne. Teda acidko, jogurty, cottage cheese. Pridávame oleje, či už rybacie alebo olivový. Z umelých prípravkov používame občas Roboran na srsť a kvôli vitamínom a minerálom, pre imunitu sučky pred krytím Imunoglukan.

Pre psy máme vlastnú miestnosť - grooming room, kde je aj sklad postrojov, vybavenia a keďže máme zvieratiek doma viac, je tam aj krmiváreň, kde pripravujeme krmivo aj pre psíky, pávy, sliepky, mačky. Všetko v štádiu úprav a opráv, preto ešte radšej foto nezverejním, momentálne fungujeme v dočasnom :) Až keď bude hotovo. Mäsko skladujeme v 350l mraziacom boxe, ktorý je vyhradený pre psy. Ostatné potraviny skladujem samostatne v samostatných nádobách, všetko po ruke a tak je príprava jedla pre psy zábava a potešenie. Foto čoskoro. Nemáme zo všetkého doma zásobu, i keď určité "stálice" máme,  snažím sa potraviny obmieňať a sezónne meniť, preto aj doplnenie obrázkov chvíľku trvá. V mrazáku máme mäso vždy - základ (kura, hovädzie, bravčové, z každého aspoň 10kg), mäsové kosti, min. 10kg, vnútornosti min. 5kg a dopĺňam napr. ryby ak sú v ponuke obchodov. Tak isto ovocie a zelenina, ktorú kupujem spolu s našim nákupom, teda vždy čerstvé. Kupujeme podľa aktuálnej ponuky či sezóny. Preparáty veterinárneho charakteru, ako Roboran kupujeme v skvelej lekárni v Nitre na Cabajskej, kde je najširší sortiment a ak aj náhodou niečo nie je k dispozícii, je to do dvoch dní je naskladnené.

Každý sa učí, dostupnosť niektorých prísad je väčšia ako kedysi a tak sa aj naše kŕmenie kus zmenilo od počiatkov, posunulo na vyššiu úroveň, získali sme viac zdrojov rôznych druhov svaloviny,... Na trhu je viac a viac prísad, ktoré sú už dostupné aj pre nás, na Slovensku. Na záver som uviedla fotky misiek našich psov, na vrchu najnovšie kombinácie, na konci tie najstaršie. Časom doplním viac fotografií. Na foto dole mrazák, ktorý čaká na naporcovanie. Cez leto nenechávame mäsko vonku. Hneď ako príde je nabalíčkované, prípadne dáme chladiť, kým sa tomu môžeme venovať.

Základ tvorí mäso, mäsové kosti

Každý deň dostávajú psy celé kusy, či už skelety kurčiat, celé kurence, morčacie, hovädzie, rebrá, napr. aj prasacie hlavy, či končatiny diviny (jeleň/muflón). Jedno z jedál je teda vždy kombinácia mäso + kosti, ktoré dávame v celku, aby sa psy zahrali, použili zuby a aj sa najedli.



Stálou súčasťou sú aj kosti, často divinové, z jeleňa, či muflóna. Vždy obalené mäsom. Dávame končatiny, rebrá, chrbtice.


Výborné sú aj bravčové lopatky, kĺbiky, na ktorých je však málo mäsa, preto ich dávame len v rámci svaloviny, inak hrozí zápcha... Kuracie beháky sú vhodné ako obmena zdroja vápnika, či len ako chrumkavá odmena.

...a ako alternatíva, aby sa psy zabavili slúžia bravčové kože. Buď v celku, alebo nakrájané na menšie kúsky. Sú ako žuvačka, preto ich pes nezožerie ihneď. Sú tučné, využívam ich aj aby psy mali tuky. Prípadne sa dajú variť na huspeninu, ktorá je výborná na kĺby. Ďalšou alternatívou ku klasickým kostiam sú aj kuracie hlavy.

 Základné druhy mäsa, ktoré používame. Kvalitná hovädzina, najmä pre šteňatá a psy v záťaži alebo v sezóne. Bravčovina, ktorá je výborná v zime na nabratie hmoty, mimo sezóny, alebo pre zmenu chutí.

Divina - jelenia, je výbornou obmenou hovädzieho. Kuracia svalovina, prípadne morčacia. Sú univerzálnym mäskom, ktoré máme pre všetky vekové kategórie a je výborné aj na udržanie kondície.

Kupujeme kuracie trupy, na ktorých sú krídla, krky a sú v nich aj vnútornosti. Výborné sú trupy husacie, kačacie, či morčacie.

Vnútornosti najčastejšie používame pečene a srdcia (aj keď sa radia medzi svalovinu).

Zmes vnútorností pľúcka, ľadviny, slezina, pečeň. Vnútornosti dávame cca.2-3x do týždňa. Neprané držky, ktoré síce riadne smrdia, ale človek si na to zvykne časom. Sú skvelé pre psy, ktoré odmietajú zeleninu.

 Podávame aj ryby, ako tuniak vo vlastnej šťave či v oleji, treščia pečeň, losos, kapor a pod. Napr. kaprie hlavy dostanete po Vianociach aj zadarmo, alebo je super poznať dákeho rybára. A keď niekomu "zavadzia" v mrazáku steak zo žraloka, radi ho podáme psom (na obrázku s bravčovými lopatkami)

Kŕmime aj exotickým mäsom, resp. nie tak "klasickým". Občas sa dostaneme ku pštrosiemu, konskému, no skôr výnimočne. Obávam sa, že obrázok tohto mäska tak ľahko nepribudne.

Prílohy, ktoré používame

Kŕmime aj mliečnymi výrobkami, ale len tými kyslomliečnymi. Teda cottage cheese, tvarohy (jemný alebo hrudkový, ale preferujem hrudkový), acidko alebo biely jogurt. Mliečne výrobky miešam najmä s ovocím alebo zeleninou. Vytvárame akési "šaláty", kde je jogurt, či acidko "dressingom". Alternatívou sú potom sladké mliečne jedlá, s ovocím a medom.

Prílohy, ktoré najčastejšie používame - vločky, krúpky, cestovina, ryža.


 

Doplnky, "zelené" a ostatné zdravé "vychytávky"

Zásadou u nás je, že zelenina a ovocie sú vždy čerstvé, nie varené, či mrazené! (Výnimku tvorí brokolica, ktorú sparím). Príprava "zeleného" základu - uhorka, ľadový šalát, vlašské orechy z nášho stromu, vajíčko surové celé od sliepok z nášho chovu - neskôr rozbité a zmiešané so zvyškom, zaparené otruby, pridáme k tomu mäsko - kurací trup a hovädzie mleté.

Používame naklíčené semená (mungo, šošovica,...), ktoré si klíčim sama doma, prípadne kúpim už hotové BIO, mierne ich nasekám a pridávam ku strave. Taktiež používame vlašské orechy (mleté, sekané alebo v celku).

Výborné sú mleté ľanové semiačka (melú sa priamo pred podávaním), slnečnicové, sezamové alebo tekvicové semienka, chia, mak či kokos.

Zo zeleniny a ovocia využívame najmä sezónnu a lokálnu zeleninu ako uhorky šalátové, kel, rôzne druhy šalátu, cviklu, brokolicu, ktorú podávam dusenú, či varenú. Rôzne druhy tekvíc, cukinu, mrkva, kyslá kapusta, rukola, vňaťka.

Z ovocia jablká, hrušky, slivky, brusnice, čučoriedky, ríbezle, melón.

Bylinky ako žihľava - tej máme na pozemku mnoho :) Ďalej vňatka, ktorú si sekám na drobno a podávam čerstvú, prípadne špenát, či už drvený na pyré alebo len sekaný čerstvý. Ale občas dostanú aj riasu (nori), namočenú vo vode, prípadne im spravím doslova sushi :)

Kvasnice ako zdroj vitamínov B skupiny. Sušené alebo čerstvé sekané šípky, sú skutočne bohaté na vitamíny. Kurkuma ako prírodné antibiotikum, pomoc pri zažívacích problémoch, plná vitamínov a minerálov. Podávame aj med, výnimočne.

Ak dávame čistú svalovinu, pridávame drvené vaječné škrupinky. Tie máme z vajíčok od našich sliepok. Suším ich poukladané na novinách nad radiátorom. Potom dám do mikroténového vrecka a valčekom na cesto najprv búchaním podrvím na drobnejšie a vaľkaním na úplne malé kúsky. Niekto ich dáva aj do elektrického mlynčeka. Vajce dávam celé a surové. Občas, pre zmenu, uvarím na tvrdo.

Cez leto a v sezóne si pripravujeme vlastnú bylinkovú zmes, ktorú sušíme, prípadne podávame aj čerstvé. Všetko nájdeme u nás na záhrade, alebo na prechádzke. Obsahuje listy žihľavy, kvety harmančeku, ibišteku, šalvie, listy a kvety púpavy, plod šípky a pár ďalších.

Ako oleje používame rybí, olivový, kokosový olej,...

Preparáty a špeciálne doplnky pridávame menej, no napr. hovawartovi pravidelne na srsť Roboran. Kalcium v prášku slúži ak nemáme vaječné škrupinky a nedávame kosti ako prílohu. Kúru na kĺby dávame šteňatám vo veku 5 mesiacov a viac. V období krytia, ešte pred plánovaným krytím pridávame Imunoglukan a kyselinu listovú.

 

Konkrétne príklady misiek našich psov

Mliečny sladký olovrant - zaparené vločky, biely jogurt, hrudkový tvaroh, krájané jablko, slivky, hruška, orechy vlašské drvené, kokos, lyžička medu, chia semiačka

Obr.1 Jeleň, ľadový šalát, ryža, olej, vaječné škrupiny a Roboran na pĺznucu srsť. Miska založená na zelenine pre hovawarta, ktorý zeleninu miluje. Obr. 2 Svalovina z jeleňa, ľadový šalát, vajíčko od našich domácich sliepočiek a vlašské orechy.

Obr. 1 Bravčová svalovina, kučeravý šalát, tuniak v oleji, pohánka. Obr. 2 bravčová a hovädzia svalovina, strúhaná uhorka, vajíčko, sparené vločky. K obom jedlám boli na večeru kosti, kvôli vápniku.

Obr. 1 mleté hovädzie, sparené vločky, uhorka, vajíčko, srdiečka, kvalitný olej. Obr. 2 sezónne ovocie cez leto ako zdroj vitamínov k mletému mäsu - hruška, broskyňa, slivky (tzv. mirabelky).

Obr. 1 Mleté hovädzie mäso, ovsené vločky, surové celé vajce, olej, mrkva a petržlen, syr, kurací trup, hovädzie srdce krájané a v celku.

Obr.1 mleté mäso s ovsenými vločkami, kúskami kuraťa a hlávkového šalátu, kurací trup s vnútornosťami, olej. Obr.2 hovädzie mäso s kosťou, mleté mäso, ovsené vločky, jablko.