NovinkyChS TobrokMoje psyGalériaNáš kalendárPublikácieO plemenáchKontakt

Ako kŕmime my
Šteniatko od násPlánované vrhyAktuálne vrhyOdchovyKrycí psyVýstavy, šampióniTOP TobrokNáš BARF
Médiá
Pávy

Kŕmenie surovou stravou nie je ničím novým a teda ani u nás. Od kedy si pamätám, vždy sa u nás kŕmilo surovým a v podstate odkedy mám vlastných psov, tiež som kŕmila len týmto spôsobom. Nie je to teda "náš výmysel" alebo niečo, čím chceme byť zaujímaví, lebo je to momentálne "in", je to prirodzené kŕmenie, ktoré preferujeme. Označenie BARF je trošku moderný názov, v podstate je to však kŕmenie surovým. Len dodám, že viem, že mnohí "stajlujú" misky a snažia sa mať v miske psa "čím viac" pestrosti, ja to nerobím. Nemyslím si, že čím viac "divočina" v miske, tým lepšie. Je to môj názor. Nikomu neberiem jeho spôsob kŕmenia, no ja nepreferujem kŕmenie "aby to bolo pekné pre oko človeka".

Nasledujúci popis spôsobu kŕmenia bol mierne pozmenený, nakoľko už nevlastníme vlčiakov, ale Hovawarta a Leonbergerov a tým pádom, sme museli pristúpiť na určité zmeny, keďže sa jedná o veľké a obrie plemeno, museli sme sa prispsobiť ich požiadavkám. Vlčiaci preferovali výlučne mäsové výrobky, bez príloh (cestovina, ryža), naopak, Hovawart a Leonberger si ich doslova žiadajú.

Od prvých dní, kedy naše šteniatka môžu, prijímajú okrem materského mliečka aj od cca 3-3,5 týždňa surové mäso. Začíname vysokokvalitným hovädzím, v tomto čase ešte jemne mleté, neskôr podávame aj na hranie, aj na jemné okusovanie kuracie trupy, hovädzie hrtany,... Ponúkame im aj rôzne druhy ovocia a zeleniny, prílohy v tomto veku takmer vôbec. Keďže sme sa začali venovať plemenu Leonberger, ktoré má značne iné požiadavky na krmivo a jeho druh než vlčiaci, zaviedli sme, okrem surového mäsa, aj štartovacie kaše a štartovacie granule, keďže väčšina majiteľov chce kŕmiť granulami, aspoň do veku jedného roka. Chceme teda, aby šteniatka nemali problém s touto stravou a preto im ponúkame ako mäso, tak granule. Nemusím dodávať, že vysokokvalitné!

Naši domáci mladí, dospelí psy a aj seniori sú kŕmení surovým mäsom, ako prílohy používame zeleninu, ovocie, vločky (rôzne druhy), ryžu, či cestoviny. Každému psovi "šijeme jedálniček na mieru". Senior potrebuje viac prílohy, než mäsa, aktívny dospelý viac mäsa, menej prílohy a zeleninu, šteňa a rastúci mladý potrebuje viac všetkého :)

Kupujeme len vysokokvalitné mäso a mäsové výrobky!

Mäso premrazujeme, zeleninu či ovocie nikdy (!!!), vždy dávame čerstvé (výnimku tvorí kyslá kapusta a varená zeleninová zmes, ktorá nahrádza prílohu), prípadne z vlastnej záhrady, rovnako ako aj vajcia máme z vlastného chovu, orechy, jablká, marhule, slivky a niektoré bobuloviny ako čučoriedky, ríbezle, mirabelky, zeleninu dostávame od super susedov tiež čerstvú a bio :) Preferujem miestne typy zeleniny a ovocia, vyhýbam sa exotike, využívame najmä sezónne ovocie a zeleninu. Podávame aj mliečne výrobky, avšak len kyslomliečne. Teda acidko, jogurty, cottage cheese. Pridávame oleje, či už rybacie, kokosový alebo olivový. Z umelých prípravkov používame občas Roboran na srsť a kvôli vitamínom a minerálom, pre imunitu sučky pred krytím Imunoglukan, FidMix, Karnivit ale aj pivovarské kvasnice.

Pre psy máme vlastnú miestnosť - grooming room, kde je aj sklad postrojov, vybavenia a keďže máme zvieratiek doma viac, je tam aj krmiváreň, kde pripravujeme krmivo aj pre psíky, pávy. Všetko v štádiu úprav a opráv, preto ešte radšej foto nezverejním, momentálne fungujeme v dočasnom :) Až keď bude hotovo. Mäsko skladujeme v 350l mraziacom boxe, ktorý je vyhradený pre psy. Ostatné potraviny skladujem samostatne v samostatných nádobách, všetko po ruke a tak je príprava jedla pre psy zábava a potešenie. Foto čoskoro. Nemáme zo všetkého doma zásobu, i keď určité "stálice" máme,  snažím sa potraviny obmieňať a sezónne meniť, preto aj doplnenie obrázkov chvíľku trvá. V mrazáku máme mäso vždy - základ (kura, hovädzie, bravčové, z každého aspoň 10kg), mäsové kosti, min. 10kg, vnútornosti min. 5kg a dopĺňam napr. ryby ak sú v ponuke obchodov. Tak isto ovocie a zelenina, ktorú kupujem spolu s našim nákupom, teda vždy čerstvé. Kupujeme podľa aktuálnej ponuky či sezóny. Preparáty veterinárneho charakteru, ako Roboran, kupujeme v skvelej lekárni Zdenka v Nitre na Cabajskej, kde je najširší sortiment a ak aj náhodou niečo nie je k dispozícii, je to do dvoch dní je naskladnené.

Každý sa učí, dostupnosť niektorých prísad je väčšia ako kedysi a tak sa aj naše kŕmenie kus zmenilo od počiatkov, posunulo na vyššiu úroveň, získali sme viac zdrojov rôznych druhov mäsa a výrobkov,... Na trhu je viac a viac prísad, ktoré sú už dostupné aj pre nás, na Slovensku. Na záver som uviedla fotky misiek našich psov, na vrchu najnovšie kombinácie, na konci tie najstaršie. Časom doplním viac fotografií. Na foto dole mrazák, ktorý čaká na naporcovanie. Cez leto nenechávame mäsko vonku. Hneď ako príde je nabalíčkované, prípadne dáme chladiť, kým sa tomu môžeme venovať.

Základ tvorí mäso, mäsové kosti

Každý deň dostávajú psy celé kusy, či už skelety kurčiat, celé kurence, morčacie, hovädzie, rebrá, napr. aj prasacie hlavy, či končatiny diviny (jeleň/muflón). Jedno z jedál je teda vždy kombinácia mäso + kosti, ktoré dávame v celku, aby sa psy zahrali, použili zuby a aj sa najedli.



Stálou súčasťou sú aj kosti, často divinové, z jeleňa, či muflóna. Vždy obalené mäsom. Dávame končatiny, rebrá, chrbtice.


Výborné sú aj bravčové lopatky, kĺbiky, na ktorých je však málo mäsa, preto ich dávame len v rámci svaloviny, inak hrozí zápcha... Kuracie beháky sú vhodné ako obmena zdroja vápnika, či len ako chrumkavá odmena.

...a ako alternatíva, aby sa psy zabavili slúžia bravčové kože. Buď v celku, alebo nakrájané na menšie kúsky. Sú ako žuvačka, preto ich pes nezožerie ihneď. Sú tučné, využívam ich aj aby psy mali tuky. Prípadne sa dajú variť na huspeninu, ktorá je výborná na kĺby. Ďalšou alternatívou ku klasickým kostiam sú aj kuracie hlavy.

 Základné druhy mäsa, ktoré používame. Kvalitná hovädzina, najmä pre šteňatá a psy v záťaži alebo v sezóne. Bravčovina, ktorá je výborná v zime na nabratie hmoty, mimo sezóny, alebo pre zmenu chutí.

Divina - jelenia, je výbornou obmenou hovädzieho. Kuracia svalovina, prípadne morčacia. Sú univerzálnym mäskom, ktoré máme pre všetky vekové kategórie a je výborné aj na udržanie kondície.

Kupujeme kuracie trupy, na ktorých sú krídla, krky a sú v nich aj vnútornosti. Výborné sú trupy a časti husacie, kačacie, či morčacie.

Vnútornosti najčastejšie používame pečene a srdcia (aj keď sa radia medzi svalovinu).

Zmes vnútorností pľúcka, ľadviny, slezina, pečeň. Vnútornosti dávame cca.2-3x do týždňa.

Neprané držky, ktoré síce riadne smrdia, ale človek si na to zvykne časom. Sú skvelé pre psy, ktoré odmietajú zeleninu.

Hovädzí jazyk je svalovina, preto kombinujeme s vápnikom alebo vaječnými škrupinami.

 Podávame aj ryby, ako tuniak vo vlastnej šťave či v oleji, treščia pečeň, slede, losos, kapor a pod. Napr. kaprie hlavy dostanete po Vianociach aj zadarmo, alebo je super poznať dákeho rybára. A keď niekomu "zavadzia" v mrazáku steak zo žraloka, radi ho podáme psom (na obrázku s bravčovými lopatkami)

Kŕmime aj exotickým mäsom, resp. nie tak "klasickým". Občas sa dostaneme ku pštrosiemu, konskému, no skôr výnimočne. Obávam sa, že obrázok tohto mäska tak ľahko nepribudne.

Prílohy, ktoré používame

Kŕmime aj mliečnymi výrobkami, ale len tými kyslomliečnymi. Teda cottage cheese, tvarohy (jemný alebo hrudkový, ale preferujem hrudkový), acidko alebo kefír, či biely jogurt. Mliečne výrobky miešam najmä s ovocím alebo zeleninou. Vytvárame akési "šaláty", kde je jogurt, či acidko "dressingom". Alternatívou sú potom sladké mliečne jedlá, s ovocím a medom.

Prílohy, ktoré najčastejšie používame - vločky, krúpky, cestovina, ryža.


 

Doplnky, "zelené" a ostatné zdravé "vychytávky"

Zásadou u nás je, že zelenina a ovocie sú vždy čerstvé, nie varené, či mrazené! (Výnimku tvorí brokolica, ktorú sparím, či kyslá kapusta a podobne). Príprava "zeleného" základu - uhorka, ľadový šalát, vlašské orechy z nášho stromu, vajíčko surové celé od sliepok z nášho chovu - neskôr rozbité a zmiešané so zvyškom, zaparené otruby, pridáme k tomu mäsko - kurací trup a hovädzie mleté.

Používame naklíčené semená (mungo, šošovica,...), ktoré si klíčim sama doma, prípadne kúpim už hotové BIO, mierne ich nasekám a pridávam ku strave. Taktiež používame vlašské orechy (mleté, sekané alebo v celku).

Výborné sú mleté ľanové semiačka (melú sa priamo pred podávaním alebo nechajú napučať vo vode), slnečnicové, sezamové alebo tekvicové semienka, chia, mak či kokos.

Zo zeleniny a ovocia využívame najmä sezónnu a lokálnu zeleninu ako uhorky šalátové, kel, rôzne druhy šalátu, cviklu, brokolicu, ktorú podávam dusenú, či varenú. Rôzne druhy tekvíc, cukinu, mrkva, kyslá kapusta, rukola, vňaťka.

Z ovocia jablká, hrušky, slivky, brusnice, čučoriedky, ríbezle, melón.

Bylinky ako žihľava - tej máme na pozemku mnoho :) Ďalej vňatka, ktorú si sekám na drobno a podávam čerstvú, prípadne špenát, či už drvený na pyré alebo len sekaný čerstvý. Ale občas dostanú aj riasu (nori), namočenú vo vode, prípadne im spravím doslova sushi :)

Kvasnice ako zdroj vitamínov B skupiny. Sušené alebo čerstvé sekané šípky, sú skutočne bohaté na vitamíny. Kurkuma ako prírodné antibiotikum, pomoc pri zažívacích problémoch, plná vitamínov a minerálov. Podávame aj med, výnimočne.

Zdrojom vitamínov sú aj goji a sušené či čerstvé brusnice.

Ak dávame čistú svalovinu, pridávame drvené vaječné škrupinky. Tie máme z vajíčok od našich sliepok. Suším ich poukladané na novinách nad radiátorom. Potom dám do mikroténového vrecka a valčekom na cesto najprv búchaním podrvím na drobnejšie a vaľkaním na úplne malé kúsky. Niekto ich dáva aj do elektrického mlynčeka. Vajce dávam celé a surové. Občas, pre zmenu, uvarím na tvrdo.

Cez leto a v sezóne si pripravujeme vlastnú bylinkovú zmes, ktorú sušíme, prípadne podávame aj čerstvé. Všetko nájdeme u nás na záhrade, alebo na prechádzke. Obsahuje listy žihľavy, kvety harmančeku, ibišteku, šalvie, listy a kvety púpavy, plod šípky a pár ďalších.

Ako oleje používame rybí (lososový), olivový, kokosový olej,...

Preparáty a špeciálne doplnky pridávame menej, no napr. počas pĺznutia, či naberania srsti na zimu Roboran. Kalcium v prášku slúži ak nemáme vaječné škrupinky a nedávame kosti ako prílohu. Kúru na kĺby dávame šteňatám vo veku 5 mesiacov a viac. V období krytia, ešte pred plánovaným krytím pridávame buď Imunoglukan, Karnivit, FidMix a kyselinu listovú. Veľmi sa nám osvedčil Brit lososový olej.

 

Konkrétne príklady misiek našich psov

Kuracie, ryža, uvarená šošovica, ľadový šalát, sezam, goji, sušené brusnice, olej.

Hovädzie orezy, strúhaná mrkva, ryža, petržlenová vňaťka, riasy, kurkuma, zmes vitamínov, vaječná škrupina, slnečnicové semienka, olivový olej.

Mleté hovädzie, celé vajíčko, špenátové cestoviny, brusnice, chia.

Cestovina, hovädzie mäso (svalovina), olivový olej, zmes semienok a chia, surová mrkva, jabĺčko, šalát, vaječná škrupinka.

Sparené celozrnné vločky, hlávkový šalát, uhorka, olivový olej, šproty v rajčinovej omáčke, kurací trup, krídla a orez, varené celé vajíčko, slnečnicové semienka, chia, goji, drvená škrupinka z vajíčka.

Celé varené kura (bez kosti), cestovinový šalát (cestovina, čerstvá zelenina, biely jogurt), verená zelenina (mrkva, petržlen, zeler), celé surové vajíčko, čerstvý hlávkový šalát, slnečnicové semiačko, zmes na srsť (moje výrobné tajomstvo) a olivový olej.

"Výkrm na zimu" - Bravčové mäso, cestovina, olivový olej, mrkva, uhorka, jablko, slnečnicové semienka, chia, ľanové semienka, sezamové semienka, vaječná škrupinka, Roboran

Mliečny sladký olovrant - zaparené vločky, biely jogurt, hrudkový tvaroh, krájané jablko, slivky, hruška, orechy vlašské drvené, kokos, lyžička medu, chia semiačka

Obr.1 Jeleň, ľadový šalát, ryža, olej, vaječné škrupiny a Roboran na pĺznucu srsť. Miska založená na zelenine pre hovawarta, ktorý zeleninu miluje. Obr. 2 Svalovina z jeleňa, ľadový šalát, vajíčko od našich domácich sliepočiek a vlašské orechy.

Obr. 1 Bravčová svalovina, kučeravý šalát, tuniak v oleji, pohánka. Obr. 2 bravčová a hovädzia svalovina, strúhaná uhorka, vajíčko, sparené vločky. K obom jedlám boli na večeru kosti, kvôli vápniku.

Obr. 1 mleté hovädzie, sparené vločky, uhorka, vajíčko, srdiečka, kvalitný olej. Obr. 2 sezónne ovocie cez leto ako zdroj vitamínov k mletému mäsu - hruška, broskyňa, slivky (tzv. mirabelky).

Obr. 1 Mleté hovädzie mäso, ovsené vločky, surové celé vajce, olej, mrkva a petržlen, syr, kurací trup, hovädzie srdce krájané a v celku.

Obr.1 mleté mäso s ovsenými vločkami, kúskami kuraťa a hlávkového šalátu, kurací trup s vnútornosťami, olej. Obr.2 hovädzie mäso s kosťou, mleté mäso, ovsené vločky, jablko.

www.tobrok.sk