Aktualizácia ..::18.03.2018::.. NovinkyChS TobrokMoje psyGalériaNáš kalendárO stránkachČs. vlčiaci

PlemenoŠteniatkoChovVýživa
Náš BARFVýživové látky
Ako kŕmiť
Podľa veku
Špec. výživa
Druhy stravy
Pamlsky
VýchovaVýcvikVýstavyZdravieŠportVlciVýsledky
Web, knihy, iné


 

 

Konzervovaná strava

Konzervované krmivá nájdete dnes už aj v supermarketoch, nie len v chovateľských potrebách. Je ich rovnako ako pri granuliach nepreberné množstvo. No nie je konzerva ako konzerva. Vybrať vhodnú a kvalitnú značku je ťažké, ale určite nehľadajte tú najlacnejšiu. Čo je potrebné sledovať je pôvod mäsa v konzerve a jeho obsah v percentách.

V dnešnej dobe sú už v ponuke konzervy so 100% mäsa - teda skutočne obsahujú len mäsko a nič iné. Treba však počítať s vyššou cenou.

Hlavnou zložkou je mäso, tiež vedľajšie mäsiarske produkty, doplnky stravy ako minerály a vitamíny. Ako samotný zdroj energie sú nedostačujúce, preto sa kombinujú s cestovinami, ryžou, vločkami alebo často a nesprávne s granulami. Výhodné sú ak ideme niekam na krátku dobu a potrebujeme psa kŕmiť len pár dní a nemáme možnosť hľadať mäsiarstvo alebo nosiť psovi samostatne mrazák s mäsom. 

Rovnako ako u granulí, aj niektoré konzervy sa delia podľa veku a hlavne veľkosti psa. Pred kúpou tej ktorej značky, si teda preštudujte etiketu, pre aké plemeno a vekovú kategóriu je konzerva určená. Tie, ktoré obsahujú 100% mäsa označenie veku samozrejme nemajú. Konzervy sú aj z rôznych druhov mäsa - kuracie, morčacie, hovädzie, z rýb, diviny alebo kombinácia predchádzajúcich. Niektoré už obsahujú aj cestoviny, iné nie.

Nemusia byť hneď vo forme konzervy, ale nájdete aj jemne mleté paštéty alebo minikonzervy.

Konzervy by nemali byť hlavným a jediným zdrojom potravy pre psa. Nie sú plnohodnotné. Rovnako ako u granúl, ide o krmivo, ktoré je možné použiť len na kratšiu dobu. Je to aj z hľadiska finančného, nakoľko konzervy sú mnohokrát drahšie a pre vlčiaka ich potrebujete veľa. Kvalitné konzervy majú cenu aj 4€ za 1kg a viac. Čo sa vám skutočne neoplatí. Ako náhrada a dočasné riešenie sú však výborné. Pozor ale pri prechode na konzervy, ak na ne nie je váš pes zvyknutý, môže z nich hnačkovať. Pri konzervách platí v zásade to, čo pri granuliach - na prvom mieste v obsahu musí byť jasne deklarovaný zdroj mäsa.

Kvázi konzervu si môžete spraviť aj doma a sami a budete presne vedieť, čo obsahuje. My robíme nasledovné - vo veľkom hrnci obvarím mäso - nakrájané na menšie kúsky bravčové, kým sa voda neobohatí bielkovinami a kolagénom. Ide buď o hlavy alebo nohy. Niečo na spôsob varenia huspeniny. Preto nedávajte veľa vody alebo naopak nedajte málo. Keď už je voda pripravená, mäso vyberiem a do vody dám variť cestoviny. Tie sami zahustia vodu. Keď sú cestoviny uvarené, dám do 1/3 zaváraninového pohára mäso, 1/3 cestoviny a zvyšok hustý vývar. Samozrejme pomer nie je presný a môžete si zvoliť vlastný. Zaváraninový pohár zavriem viečkom, ako pri zaváraní akejkoľvek zeleniny či ovocia a nechám vychladnúť vlastným tempom. Po čase voda zhustne a vy máte vlastnú konzervu mäska. Výborné sú tieto konzervy, ak potrebujete niekam odísť len na pár dní, mäsko sa nepokazí. Udržiavajte v chlade - resp. nie na priamom slnku alebo pri zdroji tepla - zhustnutá šťava by sa roztopila.